Ситуація на тимчасово окупованих територій залишається складною. Ворог продовжує загострювати гуманітарну кризу в регіонах. Доводячи людей до голоду та бідності, окупанти пропонують соціальні пільги та гроші, якщо мешканці ТОТ візьмуть російський паспорт. Та українці продовжують чинити героїчний спротив попри тиск окупантів. І блискучий контрнаступ українських військ на Харківщині змушує російських окупантів змінювати загарбницькі плани. Вони відмовилися від проведення псевдореферендумів, але не скасували паспортизацію. Іноді паспорти росії, які людям нав’язують, — це просто спосіб вижити в окупації. Проте варто нагадати, що це «документ», який умовно «діє» лише на тимчасово окупованій території, але на території рф не дає жодних привілеїв, тих що мають громадяни росії! Разом з тим, це зброя проти українців, що небезпечніша за ракети, адже йдеться про посягання на державну цілісність.

«Розвиток подій на фронті надто активний та динамічний, відтак вкотре закликаємо громадян терміново евакуюватися з тимчасово окупованих територій та допомогти ЗСУ. Адже в іншому випадку росіяни будуть використовувати вас, як живий щит. Так вже роблять батьки школярів, які не хочуть віддавати дітей до шкіл навчатися за російською програмою.  Проте окупанти звезли до окупованих територій своїх «педагогів», які мають займатися пропагандою українських учнів. Документи щодо такого «навчання» не визнані світом і фактично на кону стоїть майбутнє дітей. За останні тижні суттєво збільшилась кількість родин з дітьми, які виїхали з тимчасово окупованих територій до вільної України. Тому ще раз звертаюсь до мешканців ТОТ: не беріть ворожий документ — залишайте небезпечну територію. Ви врятуєте і себе, і державу!» – говорить віце-прем’єр-міністр Ірина Верещук.

«Людей, які евакуюються з районів проведення бойових дій та виїжджають із тимчасово окупованих територій держава не залишає на самоті. Для них готують прихистки: зокрема тільки Одеська область вже розмістила на своїй території більше 110 тисяч людей та має в наявності біля 17 тисяч вільних місць для подальшого  розміщення» – говорить директор департаменту соціальної та сімейної політики Одеської ОВА Тетяна Демент’єва.