Злочини проти основ національної безпеки України є найбільш небезпечними посяганнями на суспільні відносини, які забезпечують державну безпеку, обороноздатність, незалежність держави, її конституційний лад. Без належної кримінально-правової охорони цих суспільних відносин неможливе нормальне функціонування держави та відповідних її інститутів.

15 березня набув чинності Закон України від 03.03.2022 р. № 2108-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення кримінальної відповідальності за колабораційну діяльність» (далі – Закон №2108), яким в Україні передбачено кримінальну відповідальність за вчинення низки діянь, що сприяють збройній агресії на території України.

Колабораціонізм – співпраця населення або громадян держави з ворогом в інтересах ворога-загарбника на шкоду самій державі.

Кожен українець нині перебуває у надзвичайно складних життєвих та психологічних умовах, подекуди відірваний від джерел офіційної інформації, або стає ціллю для інформаційних атак ворога та його пособників.

У зв’язку із цим Законом № 2108 було передбачено кримінальну відповідальність за:

  1. публічне заперечення громадянином України здійснення збройної агресії проти України, встановлення та утвердження тимчасової окупації частини території України;
  2. публічні заклики громадянином України до:
  • підтримки рішень та/або дій держави-агресора, збройних формувань та/або окупаційної адміністрації держави-агресора;
  • співпраці з державою-агресором, збройними формуваннями та/або окупаційною адміністрацією держави-агресора;
  • невизнання поширення державного суверенітету України на тимчасово окуповані території України.

Склад цього злочину визначений ч. 1 ст. 111-1 Кримінального кодексу України та передбачає покарання у вигляді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років.

Частиною 6 ст. 111-1 КК України передбачено відповідальність за організацію та проведення заходів політичного характеру, здійснення інформаційної діяльності у співпраці з державою-агресором та/або його окупаційною адміністрацією, спрямованих на підтримку держави-агресора, її окупаційної адміністрації чи збройних формувань та/або на уникнення нею відповідальності за збройну агресію проти України, за відсутності ознак державної зради, активна участь у таких заходах караються позбавленням волі на строк від десяти до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років та з конфіскацією майна або без такої.

Згідно з п. 2 та п. 3 Примітки до ст. 111-1 КК України під заходами політичного характеру у цьому випадку розуміються з’їзди, збори, мітинги, походи, демонстрації, конференції, круглі столи тощо, а під здійсненням інформаційної діяльності– створення, збирання, одержання, зберігання, використання та поширення відповідної інформації.

Більше інформації за посиланням: https://decentralization.gov.ua/news/14684#:~:text=7%20%D1%81%D1%82.-,111%2D1%20%D0%9A%D0%9A%20%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%97%D0%BD%D0%B8.,%D0%92%D0%B0%D0%B6%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%BE!