Офіс Генерального прокурора продовжує виконувати координаційну роль шляхом об’єднання зусиль правоохоронців, експертів, представників громадських організацій, ЗМІ і всіх хто хоче допомогти і фіксує вбивства мирних громадян та інші міжнародні злочини Російської Федерації на нашій землі.
Так, Офісом Генерального прокурора здійснюється процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні за фактами організації представниками влади Російської Федерації та Республіки Білорусь за попередньою змовою групою осіб посягання на територіальну цілісність і недоторканість України, поєднані з розпалюванням національної ворожнечі, які призвели до загибелі людей та інших тяжких наслідків, ведення агресивної війни, а також порушення законів та звичаїв війни, поєднане з умисними вбивствами.
Для того, щоб уся зібрана інформація згодом змогла бути використана Офісом Генерального прокурора в Міжнародному кримінальному суді в Гаазі та в українських судах, а також під час потенційних спеціальних міжнародних трибуналів, її необхідно відповідально і кваліфіковано зібрати та оформити згідно з міжнародними стандартами. Ці докази також будуть використані Міністерством закордонних справ у Міжнародному суді ООН, Міністерством юстиції в Європейському суді з прав людини.
Вся важлива інформація про злочини ворога має бути акумульована і задокументована правильно. Для цього в нас існує єдиний ресурс – warcrimes.gov.ua. Це своєрідний доказовий хаб, з яким працюють всі правоохоронні і державні органи.
Прокуратура України вже має «бойовий» досвід з розслідування воєнних злочинів. Прокурори знають і вміють використовувати спеціальні механізми, розуміють, яку саме інформацію потрібно консолідувати. В нас є база даних I-DOC, яка дозволяє здійснювати аналіз та систематизацію цих злочинів. Ця аналітична система інтегрована з ресурсом warcrimes.gov.ua.
На сайті платформи покрокова інструкція для тих, хто передає свідчення про злочини РФ. Дотримуючись її, кожен зможе зробити великий вклад у нашу спільну перемогу і на юридичному фронті.